Dette kan du gjøre selv av elektrisk arbeid

Det er ikke uten grunn at elektrikeren har en solid utdanning i faget. Når du skal få utført arbeid på elektriske anlegg bør du bruke fagfolk.

Det kan være fristende å gå inn i hobbyelektriker-rollen når noe skal fikses hjemme. Elektriker kan være dyrt, men snarveier kan i tilfeller ende opp med å bli enda dyrere – og ofte skadelig. Dette er reglene for hva du kan gjøre selv av elektrisk arbeid, og hva som må utføres av fagfolk.

Småjobber som å skifte deksel på brytere, skifte støpsler eller reparere bordlampen som er gått i stykker kan du gjøre selv. Sjekk uansett alltid før du begynner med mindre elektrisk arbeid akkurat hvilke småjobber som er lovlig å utføre selv. Da slipper du å begynne på noe forgjeves, og du slipper konsekvensene av en potensielt dårlig utført jobb.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), har laget en konkret liste over hva slags elektrisk arbeid du har lov til å gjøre hjemme selv.

I følge den lista, er dette lov:

–   Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

–   Montere og skifte varmeovner dersom de har bevegelig ledning og støpsel.

–   Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording.

–   Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording.

–   Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, inkludert montering av ledningsbrytere.

–   Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen.

Alt som ikke står på listen må du overlate til fagfolk. For ordens skyld gir vi deg også en liste på hva som ikke er lov.

Dette er ulovlig:

–   Elektrisk installasjon utført av noen som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret.

–   Installasjon som anses farlig og kan føre til berørings- og brannfare.

–   Markedsføring av elektriske arbeider uten tilstrekkelig kompetanse og kvalifikasjoner jamfør krav fek.

–   Installatører som ikke er registrert i Elvirksomhetsregisteret, men står som ansvarlig for utvidelse eller nyanlegg, eller utfører elektroinstallasjoner.

–   Elektrikere som utfører og selvstendig påtar seg ansvar for installasjon hos tredjepart uten å tilfredsstille krav i fek.

Det er ikke uten grunn at elektrikeren har en solid utdanning i faget. Når du skal få utført arbeid på elektriske anlegg bør du bruke fagfolk. Alt annet kan ha store konsekvenser – for boligen, og viktigst av alt for deg og familien.

PS: Husk også å alltid be om kvittering på hva som er gjort av fagfolk av endringer i boligen din. Dette skal tas med i tilstandsrapporten dersom du skal selge en gang i fremtiden.

Likte du denne artikkelen? Les mer på vår bolignytt-blogg.

Kilder:

Norges Energi

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) 

Elsikkerhetsportalen