Gjør boligen din salgsklar for det nye året

Nyåret kan være en god tid å selge bolig. Men det lønner seg å starte planleggingen så tidlig som mulig.

Det er mange myter om boligsalg. En av dem er at januar er en dårlig måned å selge boligen sin. Men dette er ikke tilfelle.

– Januar er ingen dårlig salgsmåned. Det er flere faktorer som taler for at du kan gjøre et veldig godt salg de første månedene i året. Blant annet velger mange å kjøpe tidlig på året med overtakelse enten rundt påsken eller før fellesferien. Det gir både kjøper og selger bedre tid til å forberedelsen seg for overtakelse, forteller Marianne Garang, administrerende direktør i Partners Eiendomsmegling.

Januar er en god salgsmåned
Partners har 45 eiendomsmeglerkontorer spredt i hele Norge. Garang påpeker at statistikker viser at de første prisoppgangene tradisjonelt sett kommer i løpet av de første månedene ved et nytt år, uavhengig av om boligen befinner seg i byer eller i distriktene.

Har du bestemt deg for å selge på nyåret, lønner det seg å kontakte megler så tidlig som mulig i prosessen.

– Det er mange som glemmer at en salgsprosess tar tid, Først skal du finne frem til riktig megler, deretter tar det til å gjøre boligen klar for visning, lage salgsoppgaver og annonser. Så tar selve visningsperioden og salgsprosessen tid. Så min anbefaling er å starte så tidlig som mulig, understreker Garang.

Små justeringer kan være nok
Når du først har valgt å selge, bør du vurdere hvor store grep du skal ta for å gjøre boligen mest mulig attraktiv. Skal du selge et oppussingsobjekt, anbefales det at du ikke setter i gang store prosjekter. De som kommer på visning vet gjerne på forhånd hva de går til. Ofte er kjøpere innstilt på å gjøre egne endringer, likevel kan det være lurt å sørge for at maling og listverk er presentable.

Det er også greit å få inn ekspertise som kan fortelle deg hva du kan gjøre og hva du må rette opp i for å få en best mulig salgspris, eksempelvis;

– Takstmann som vil gi en byggeteknisk vurdering
– Megler vil alltid ha mye nyttig informasjon om prosess og ditt marked
– Stylist kan gi ideer om hvordan boligen kan styles

Rydd og kast
For de fleste er det ganske mye å ta tak i for å klargjøre boligen for salg. Det handler mye om å rydde og kaste, ofte er loft og kjellere fulle og det er behov for å finne igjen gulv og vegger.  

Meglere kan bistå med enkle råd og interiørvalg før fotografering. De kan også anbefale stylist som kan gi enda mer utfyllende interiørhjelp. Stylisten er behjelpelig med råd om alt som bør ryddes bort.

Til sist vil gode bilder være svært viktig for å tiltrekke oppmerksomhet i boligannonser. Det betyr at bildene må være så bra som mulig. I mange tilfeller vil det kanskje være nødvendig med bistand fra en profesjonell fotograf.

– Husk at kjøperne er i markedet hele tiden og vi selger boliger både i juli og i jula. Jo grundige planleggingen din er, jo høyere er sannsynligheten for at du vil sitte igjen med en god opplevelse av salgsprosessen, avslutter Garang.